poniedziałek, 12 listopada 2012

Faszerowana papryka :)

Ciągłe zmiany na blogu ingerują również w tematykę wpisów :)
Od czasu do czasu pojawiać się będą posty kulinarne,
które mam nadzieję przypadną Wam do gustu. Będzie również więcej wpisów "z życia" i może powstaną także filmiki :)

A więc dzisiaj obiecany przepis i rozwiązanie zagadki sobotniego obiadu :)
Obiad zrobiłyśmy wspólnie z siostrą :)

Faszerowana papryka

Składniki:
4 średnie papryki
0,5 kg mięsa mielonego
pęczek pietruszki
ok.100-200g startego parmezanu
jajko
bułka tarta
puszka pomidorów w kawałkach
olej do smażenia
pieprz, sól,przyprawy do mięsa mielonego

Przygotowanie:
1. Na początek dzielimy paprykę na pół (tylko 3), oczyszczamy z nasion i myjemy.




2. Następnie kroimy drobno natkę pietruszki, a parmezan ścieramy na tarce.




3. Następnie do miski wrzucamy mięso, starty parmezan, pokrojoną pietruszkę, jajko
i podsypujemy bułką tatrą jak na mielone.
Wszystko razem mieszamy.




4. Gotowym mięsem napełniamy papryki,
częścią odsłoniętą obtaczamy w bułce i kładziemy na patelnię.



5. Jedną paprykę kroimy na patelnię w kostkę na sos.
Z reszty mięsa możemy zrobić małe pulpety/mielone.




6. Gdy papryki zaczną się smażyć i lekko zmiękną dodajemy pomidory z puszki.



7. Całość smażymy ok 1,5h na wolnym ogniu, aby potrawa się nie przypaliła,
od czasu do czasu mieszając i przekręcając paprykę.
Oto efekt :)



Smak i aromat dania zdecydowanie rekompensuje jego pracochłonność,
dlatego warto wypróbować przepis :)

Jeśli chcecie wcześniej dowiadywać się, co pojawi się we wpisach to zapraszam :)
KLIK


13 komentarzy:

  1. Znam, lubię. Lubię też faszerowaną cukinię, jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smacznie, ale ja nie lubie papryki. fajnie, że takie rzeczy też będą się pojawiać, czekam z niecierpliwością na filmiki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię papryki ale na farsz chętnie skusiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda tak, aż ślinka leci. Jadłam kiedyś paprykę faszerowaną mięsem mielonym, ale bez parmezanu. Ten przepis całkiem fajny, może kiedyś pokuszę się na przygotowanie dla rodzinki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To danie wygląda przepysznie! Uwielbiam paprykę i wszelkie dania z nią :) Może spróbuję zrobić je według Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Such a lovely post, I love your blog¡¡
    Take a look and if you want we can follow each others:
    http://loscaprichosdediana.blogspot.com.es/

    xoxo

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności- to danie dla mnie!!!
    ♥ ♥ ♥ ♥
    CAŁUSY:* Ola

    OdpowiedzUsuń
  8. o mniam pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń